+31 6 4687 21 32 info@kz-mamaswondertje.nl

Voeding

 

 

Borstvoeding is de beste voeding voor je baby en is ook goed voor jouw gezondheid. Zo beschermt het je baby tegen ziekten, en jou helpt het bijvoorbeeld om weer op gewicht te komen. 

Een baby heeft het meeste voordeel als hij ten minste 6 maanden borstvoeding krijgt, maar elke week telt mee.

Het allereerste begin

Als je net moeder bent geworden, is het soms even zoeken. Hoe leg je je baby aan? Heb je wel genoeg melk? Drinkt je baby genoeg? De eerste dagen drinkt je kind kleine hoeveelheden bijzondere gele melk waar veel voedingsstoffen in zitten, colostrum. Na 30-40 uur komt er steeds meer melk en verandert het colostrum in witte moedermelk. Die verandering kan ook iets langer duren, bijvoorbeeld na een gecompliceerde bevalling of als je ziek bent.

Geef het de tijd: een jonge baby vraagt veel van je energie en je moet hem of haar nog leren kennen. Het hoeft niet meteen allemaal perfect. Mocht je in de eerste week hulp nodig hebben of vragen hebben over borstvoeding, dan kun je terecht bij ons of de verloskundige. Daarna kun je bij het consultatiebureau terecht. Ook een lactatiekundige kan je helpen als je vragen hebt over het geven van borstvoeding.

In zeldzame gevallen is borstvoeding geven niet mogelijk, maar je kunt natuurlijk ook bewust kiezen geen of slechts tijdelijk borstvoeding te geven. Gelukkig bestaat er dan een goed alternatief, namelijk kunstmatige zuigelingenvoeding: Flesvoeding!

Flesvoeding is een volwaardige voeding en de meeste baby’s doen het er goed op. Sommige moeders kiezen voor een combinatie van borst- en flesvoeding. De samenstelling van de flesvoeding is zeer belangrijk, volg daarom nauwkeurig de aanwijzingen op de verpakking. De eerste dag krijgt een baby (afhankelijk van het geboortegewicht) 10-15 ml voeding per keer. De eerste 10 dagen wordt dit gemiddeld met 10 ml per voeding per dag opgehoogd; 2e dag 20 cc per voeding 3e dag 30 cc etc. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je baby uitkomt op ongeveer 90-110 ml per voeding. Daarna wordt je overgedragen naar het Consultatiebureau en daar krijg je alle informatie over hoeveel voeding je kindje nodig heeft.

Voordelen:

vinkje  Je weet precies hoeveel je kindje drinkt.
vinkje  Iedereen kan je kindje voeden.
vinkje  Je kunt makkelijk zonder je baby de deur uit (bijvoorbeeld om te gaan werken).

Nadelen:

vinkje Je weet precies hoeveel je kindje drinkt.
vinkje Iedereen kan je kindje voeden.
vinkje Je kunt makkelijk zonder je baby de deur uit (bijvoorbeeld om te gaan werken).

Contact

+31 6 4687 21 32

info@kz-mamaswondertje.nl

Aanmelden

Ben je zwanger? Gefeliciteerd! Wij helpen je graag om van deze spannende tijd een heel bijzondere periode te maken.